Ki a tulajdonos – az életmentő vagy a gyilkos

Ki a tulajdonos, az életmentő vagy a gyilkos?

 

Szereplők:
Sziddhártha herceg
Dévadatta, Sziddhártha unokatestvére
Bíró

1. szín

(Sziddhártha herceg elmélyülve sétál a kertben.
Hirtelen egy madár pottyan elé a földre.)

SZIDDHÁRTHA: Ó, szegény madár! Vérzik érted a szívem! Ki tette ezt? Ki bántott? Ki az, aki lenyilazott? Szegény, ártatlan madár! Hadd húzzam ki testedből a nyílhegyet. (Kihúzza a nyilat.) Megpróbállak meggyógyítani.
(Dévadatta érkezik.)

DÉVADATTA: Sziddhártha, ez az én madaram! Mi jogon nyúlsz hozzá? Add vissza!

SZIDDHÁRTHA: Nem, ő az enyém, Dévadatta.

DÉVADATTA: A tiéd? Én lőttem, tehát az enyém. Ez az én nyílvesszőm. Én lőttem ki a madárra, és itt esett le. Ez az enyém, az enyém, az én vagyonom, a tulajdonom.

SZIDDHÁRTHA: Dévadatta, ha nem húzom ki belőle a nyilat, már meghalt volna.

DÉVADATTA: Nem számít, hogy él vagy halott. A madár él, és az én tulajdonom. Nekem van hozzá jogom és hatalmam, hogy felvegyem, nem pedig neked. A szívedért, a jóságodért mindenki csodál és nagyrabecsül. De most becsüljék az én tehetségem, ügyességem is. Légy elégedett, azzal amid van: a szeretettel. Én pedig megelégszem azzal, ami az enyém: a hatalommal. Nem a szereteted, hanem erőm és ügyességem érdemelte ki a madarat.

SZIDDHÁRTHA: Ó, Dévadatta, hiszen tiéd a gyilkolás hatalma, az enyém pedig a szereteté. De már enyém ez a szegény, ártatlan madár, és nem adom vissza.

DÉVADATTA: Sziddhártha, a filozofálásnak megvan a maga ideje, és biztosan vannak emberek, akik végighallgatnak téged. De nekem nincs időm, és nem tartozom közéjük. Beszélj azoknak, akik hozzád hasonlóak akarnak lenni, akiknek nincs gyakorlati érzékük, akik egy álomvilágban kívánnak élni. Az életnek gyakorlatiasnak kell lennie, ez pedig erőt és energiát igényel. A te életed a lustaság és a hazug kedvesség. Erősnek kell lenned, hiszen herceg vagy, s hamarosan a Birodalom ura leszel. De ezek a hamis eszmék semmiképp se lesznek hasznodra. Amit ma elkövettem, te millószor fogod nemsokára megtenni. Megöltem egy madarat. Te egy napon embereket fogsz ölni. Akkor majd megváltozik a filozófiád.

SZIDDHÁRTHA: Nem, Dévadatta, az én hitem örökké megmarad. Az én filozófiám a könyörület, nem pedig a rombolás.

DÉVADATTA: Maradjon mindenki a saját hiténél. Az enyém a hatalom, tiéd a szeretet. Nagyszerű! És most add vissza a madaram!

SZIDDHÁRTHA: Sajnálom, de nem adhatom oda.

DÉVADATTA: Felkészültél, hogy bíróság előtt küzdj meg a madárért?

SZIDDHÁRTHA: Igen, felkészültem.

2. szín

(A bíróságon)

BÍRÓ: Herceg, miért veszed el más tulajdonát? Igaz, könyörületes vagy, és szereted a madarat. Te minden élőlény iránt szeretetet érzel. De a törvény azt mondja, hogy Dévadattáé a madár. Ő lőtte, az ő tulajdona.

SZIDDHÁRTHA: Ó, tiszteletreméltó bíró, én nem tudok semmit a törvényekről, de szívem azt mondja, hogy aki megmenti az életet, az a tulajdonos, nem pedig, aki elveszejti. Megmentettem az életét, mert fájt a szívem érte. Kész vagyok az életem adni ezért a madárért.

DÉVADATTA: Sziddhártha, jól tudod, mit kell mondani. Tisztában vagy vele, hogy senki sem ölne meg itt ezért a madárért. Ne mutass hamis könyörületet.

BÍRÓ: Dévadatta, én vagyok a bíró. Engedd, hogy meghallgassam őt.

SZIDDHÁRTHA: Ó, uram, úgy érzem, hogy a madár hozzám tartozik, mert megmentettem az életét. Dévadatta valójában megölte a madarat. Mondd meg, ki fontosabb, az életmentő, vagy a gyilkos.

BÍRÓ: Herceg, egyetértek veled. Az életmentő végtelenül fontosabb, mint a gyilkos. Te megmentetted az életét, ezért rendelkezhetsz vele, a madár a tiéd. Aki életet ment vagy új életet ad, az az igazi tulajdonos, nem pedig az, aki elveszi vagy elpusztítja. Te ma egy madárért ajánlottad fel az életed. Eljön az idő – tisztán látom –, hogy az egész emberiségért fogod ezt tenni. Szíved azért kiált majd, hogy az emberiség vérző szíve megmeneküljön, az emberiség sötét értelme megvilágosuljon. Lelked sírni fog a földi tudat felemeléséért.

DÉVADATTA: Sziddhártha, ma a szeretet ereje győzelmet aratott, de eljön a nap, mikor legyőzlek pusztító erőmmel. Meglátod majd, hogy a hatalom győzedelmeskedik a szeretet felett.

SZIDDHÁRTHA: Dévadatta, gonosz vagy. Mindig a szeretet győz, mert a szeretet a Legfelsőbb Hatalom.

Sri Chinmoy

 

Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy spirituális útja

 

vissza>>