Hogyan szeressünk valakit aki megbántott minket

Hogyan szeressünk valakit, aki megbántott minket?

 

Kérdés: Hogyan tanulhatjuk meg szeretni azokat az embereket, akik megbántanak minket?

Sri Chinmoy: Ezen a világon nem mindenki kedves. De vajon elérsz azzal bármit is, ha valakiről úgy érzed, hogy nagyon rossz? Ha valaki valami ártalmas dolgot tett neked, az azonnali reakciód, hogy gyűlölöd őt. De ha gyűlölöd, azzal magadból veszítesz el valami nagyon édeset. Miért vesztenél el valami nagyon értékeset, ami a sajátod, csak azért, mert valakit a gyűlöleteddel akarsz megjavítani?

Tételezzük fel, hogy valaki valami undok dolgot tett veled. Mi történik, ha megbünteted, és megütöd? Furdalni fog a lelkiismereted. Azt mondod: “Mit tettem? Ő rosszat tett, az igaz, de én most még rosszabbat tettem. Miben vagyok hát különb nála?”

Ebben a világban nagyon bölcsnek kell lennünk. Mondhatod, hogy ő nagyon rossz, és tenned kell valamit. De a gyűlölet nem a megfelelő hozzáállás. A leghatékonyabb fegyver a szeretet. Talán azt gondolod, hogy a szeretet nem elég erős fegyver, míg a gyűlölet olyan, mint egy éles kés. Nem. A szeretet hatalma végtelenül erősebb, mint a gyűlöleté, mert ha szeretsz valakit, isteni tulajdonságainak felszínre kell kerülniük.

Kérdés: Ez a szeretet fejleszthető?

Sri Chinmoy: Igen. Korán reggel, mikor felkelsz mondd csak ezt: “Ó Istenem, a teremtésedben csak jó tulajdonságokat akarok látni másokban! Ha rossz tulajdonságok vannak körülöttem, vagy ha bosszantanak az emberek, kérlek, add meg nekem a szükséges türelmet, hogy teljesen békés maradjak.”

Sri Chinmoy

 

Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy spirituális útja

 

vissza>>