Gyermeknevelés spirituális szempontból

Gyermeknevelés spirituális szempontból

 

Kérdés: Beszélne a gyermeknevelésről, különös tekintettel az olyan társadalmi környezetre, melyben a spiritualitás nem kap hangsúlyt?

Sri Chinmoy: Nagy különbség van a kényelmes élet és a szeretetteli élet között. Vannak olyan helyek a földön, ahol szegények az emberek, és nem engedhetik meg maguknak, hogy kényelmet nyújtsanak a gyermekeiknek. Ugyanakkor megadják gyermekeiknek a valódi kincset, a szeretetet. A gyermekeknek állandó szeretetet, állandó gondoskodást kellene adni. De itt Amerikában a szülők gyakran összekeverik a fegyelem hiányát a szeretettel és a gondoskodással. Azt mondják: “Látod, mennyire szeretünk. Itt a bizonyíték, hogy szeretünk. Adtunk neked tévét, adtunk neked magnót, számítógépet – mindent, amire csak az anyagi világban vágyhatsz.”

Sajnos itt Amerikában a gyerekeket nem tanítják eléggé a spirituális életre. A fizikai síkon egyfajta szabadságot kapnak, hogy megtalálják a saját útjukat. Ha pénzre van szükségük, kapnak pénzt. De ha mély szeretetről és gondoskodásról van szó, azt gyakran nem kapják meg. És ezeket a gyerekeket nem formálják kellően külső és belső fegyelemmel. A gyermekeket a spirituális síkon is tanítani kell csakúgy, mint a fizikai vagy szellemi síkon.

Ebben a világban csak az adásból származik boldogság. A szülőknek adniuk kell, amijük van. Ha pénz-erejük van, azt kell adniuk. De a szeretet-erő végtelenül fontosabb. A gyermek szívének és lelkének nem fontos a pénz. A gyermeknek csak az anyja szíve és az apja szíve fontos.

A szülőknek ismerniük kell a türelem jelentését. Fenntartás nélkül kell adniuk ma, és még ha nincs is rá semmi reakció, holnap újra meg kell tenniük. A szülők dolga az, hogy adjanak, adjanak és adjanak, és ne várjanak el semmit. Mikor eljön az ideje, a gyermekek hálásak lesznek.

Sri Chinmoy

 

Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy spirituális útja

 

vissza>>