A neked rendeltetett mester

A neked rendeltetett mester

 

Még ha valódi is a mester, lehet, hogy nem neked rendeltetett. Honnan tudhatod, hogy megtaláltad saját mesteredet? Ez a következőképpen működik: rengeteg ember lehet körülötted, de mikor meglátsz egy bizonyos személyt, azonnal egyfajta örömet érzel. Ez azt jelenti, hogy a lelkednek valamilyen kapcsolata van azzal a személlyel. Lehet, hogy éppen tíz ember áll előtted, s közülük kilenc iránt talán nem érzel semmit. De az egyik ember arca vagy puszta jelenléte örömet ad neked. Ebben az esetben tudnod kell, hogy ennek a személynek belső kapcsolata van veled.

Ha belső kapcsolatod van egy igazi mesterrel, akkor nagyon valószínű, hogy ez már több inkarnáció óta fennáll. Ezért abban a pillanatban, ahogy meglátod ezt a mestert, határtalan és ellenállhatatlan örömet fogsz érezni. Az egész lényed túlcsordul a belső békétől és fénytől. Úgy érzed, a mesterben életed végre megtalálta forrását. Úgy érzed, hogy te egy levél vagy és a mester a fa. Az a spirituális mester, aki azonnali örömet, önkéntelen örömet, határtalan örömet ad neked, az a te mestered. Néha, ha elég szerencsés vagy, már az első alkalommal, hogy meglátsz egy spirituális mestert, megtalálhatod benne saját mestered. Másrészt az is előfordulhat, hogy jó néhány spirituális mesterhez el kell menned.

Ha olyan mesterre találsz, akinek a puszta jelenléte azonnali inspirációt, örömöt, békét és gyönyört ad neked, akkor föl kell tenned magadnak a végső és abszolút legfontosabb kérdést: “Ha ez a mester nem ad nekem megvalósulást, felszabadulást vagy bármi mást, amit akarok, képes vagyok-e még akkor is neki adni szeretetemet, odaadásomat, önátadásomat, az életemet?” Ha a válasz így hangzik: “Igen, semmi mást nem akarok tőle kivéve azt, hogy szolgálhassam, és neki adhassam azt, amim van, és ami vagyok”, akkor biztosan fogod tudni, hogy valóban ő a te Mestered. Ő feltétlenül a te mestered.

Van egy mondás: “Ha a tanítvány készen áll, a tanító megjelenik.” De nagyon sokszor előfordul, esetek százaiban, hogy a mester eljön, a tanítvány is készen áll, de a tanítvány előtt ott lebeg a tudatlanság fátyla. Nem látja a fényt, bár a fény közvetlenül előtte van. Ha saját tanítód odaáll eléd, és hússzor megáld téged, még akkor is előfordulhat, hogy nem ismered fel. A tanító felismert téged, de nem mondhatja: “A tanítványom vagy”, mert félreértenéd. Például azt gondolhatod: “Több millió dollárom van. Ezért mondja azt hogy az ő tanítványa vagyok. Csak azért kér engem, hogy a tanítványa legyek, hogy megkaparinthassa a pénzemet meg ezt meg azt.”

Sri Chinmoy

 

Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy spirituális útja

 

vissza>>