Mások elutasítását megbocsátani

Mások elutasítását megbocsátani

 

Kérdés: Kérlek, mondd meg mit kell tennem, ha úgy érzem, a többiek elutasítanak?

Sri Chinmoy: Ha úgy érzed, hogy a többiek elutasítanak, a benned élő emberi talán szomorú, csüggedt vagy dühös, de a benned rejlő isteni azonnal imádkozni fog a Legfelsőbbhöz, hogy bocsásson meg nekik.

Tételezzük fel, hogy elutasítottalak téged. A benned rejlő emberi talán azonnal dühös lesz, és megpróbál bosszút állni, vagy visszavonul tőlem. Nem akarod, hogy bármi közöd is legyen hozzám, mert elutasítottalak vagy sértegettelek. De a benned rejlő isteni ilyenkor megpróbál könyörületével előtérbe jönni, mert tudja, hogy súlyos hibát vétettem azzal, hogy visszautasítottalak. Ha te is elutasítasz engem, akkor miben vagy különb nálam? Amit tettem, az helytelen. Nagyon rossz, ez igaz, de ha te nem akarod ugyanazt a rossz dolgot tenni, akkor meg kell bocsátanod nekem, és Istent is kérned kell rá, hogy bocsásson meg nekem.

A Megváltó Krisztus így imádkozott: “Atyám, bocsáss meg nekik, hiszen nem tudják, mit tesznek.” Hasonlóan, neked is imádkoznod kell Istenhez annak az illetőnek az érdekében, aki elutasított téged, aki éppen akkor a valódi bűnös. Ez az első dolog, ami szükséges. Másodszor, imádkoznod kell Istenhez az ő megvilágosodásáért, hogy a jövőben többet ne utasítson el téged vagy bárki mást. Ha a Legfelsőbb valóban megbocsátott neki, és megvilágosította őt, akkor nem fog többé elutasítani.

Ha elutasítasz valakit, aki elutasított téged, akkor mindketten a tudatlanság tengerében úsztok. Ő rossz dolgot tett, és te is ugyanazt teszed. Ha ily módon visszaadod a kölcsönt, az semmilyen célt nem szolgál. Amit végül is akarsz, az az emberiség megvilágosodása.

Sri Chinmoy

 

Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy spirituális útja

 

vissza>>