Az igazságtalanság megbocsátása

Az igazságtalanság megbocsátása

 

Kérdés: Hogyan bocsáthatjuk meg az igazságtalanságot?

Sri Chinmoy: Ha emberi fogalmak szerint gondolunk az igazságtalanságra, megvalósításunk legmélyére kell mennünk. Amikor lejöttünk a világba, ünnepélyes ígéretet tettünk Istennek, hogy megvalósítjuk Istent, kinyilvánítjuk és beteljesítjük Őt itt a Földön. Ez volt Istennek tett legőszintébb és leglélekteljesebb ígéretünk. Amikor ezt az ígéretet tettük, akkor a lélek világában voltunk. Nem volt fizikai testünk, a lélek volt valódi létezésünk. Ekkor a lélek így szólt: “Csak azért szállok le a Földre, hogy feltétel nélkül a Te kedvedre tegyek, hogy Téged beteljesítselek és kinyilvánítsalak.”

Ezek az emberek, akikről úgy érzed, hogy nagyon igazságtalanok, rosszat tettek, ez igaz. De nézd csak a saját ígéretedet! Tökéletességet vársz el ezektől az emberektől, úgy érzed, mindent tökéletesen kell tenniük. De a tökéletesség csak akkor jön, ha teljesítjük az ígéretünket. Első és legfontosabb ígéretünket Istennek tettük, hogy a kedvére fogunk tenni és beteljesítjük Őt itt a Földön. Nem teljesítettük az ígéretünket, mégis azt várjuk másoktól, hogy ők teljesítsék az ígéretüket. Mint spirituális embereknek, mindig figyelnünk kell rá, hogy mit tettünk rosszul. Milliónyi dolgot tettünk rosszul. Ha milliónyi helytelen dolgot teszünk, akkor Isten természetesen megbocsát nekünk. Máskülönben nem létezhetnénk a Földön. Ha Ő számtalan hiányosságunk és hibánk ellenére kész megbocsátani nekünk, akkor miként lehet, hogy mi nem tudunk megbocsátani valaki másnak?

A spirituális kereső azonnal azt állítja magáról, hogy Isten kiválasztott gyermeke. A nem törekvő ember, aki a tudatlanság élvezetében fetreng, sosem merné ezt állítani. Nem meri magáénak vallani Istent. Te ellenben azt mered állítani, hogy Isten kiválasztott gyermeke vagy, pusztán azért, mert kaptál egy cseppnyit Isten jó tulajdonságaiból. Isten jó, Isten isteni, Isten tökéletes – mindezeket az isteni tulajdonságokat megkaptad egy bizonyos mértékig. Tehát ha Isten egyik tulajdonsága a megbocsátás, ha Isten napi huszonnégy órában megbocsát neked, nem tudnál-e megbocsátani egy másik embernek egy másodpercre? Ha Forrásunknak megvan a képessége, hogy valamit korlátlan mértékben megtegyen, természetesen nekünk is meg kell legyen a képességünk, hogy a saját szintünk szerint megbocsássunk másoknak, és megvilágosítsunk másokat, akik rosszat tettek.

Sri Chinmoy

 

Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy spirituális útja

 

vissza>>