Hol meditáljunk?

Hol meditáljunk?

Kérdés: Otthon kell meditálnunk, vagy meditálhatunk bárhol, ahol éppen vagyunk?

Sri Chinmoy: Most még kezdő vagy. Csak akkor tudsz jól meditálni, ha egyedül ülsz otthon a szobádban, vagy ha a spirituális mestered jelenlétében vagy. Ha megpróbálsz autóvezetés közben vagy az utcán jártadban vagy a metrón meditálni, nem leszel képes nagyon mélyre menni.

Ugyanakkor nem elég egyszerűen csak ülni az oltár előtt. Amikor az oltár előtt ülsz, a szívedben is egy belső oltárt kell érezned. Különben nem lesz kielégítő a meditációd. Bárhol meditálsz is, be kell lépned a szívedbe, ahol Isten élő oltárát láthatod és érezheted. Belső oltárod előtt biztonságban és védve vagy, mert ott az isteni erők védenek. Ha ez előtt a belső oltár előtt tudsz meditálni, akkor mindenképp a leggyorsabban fejlődsz majd, mert ott nem ütközöl semmi ellenállásba.

Ha már több éven át igazán őszintén meditáltál, és kifejlesztettél már bizonyos belső erőt, akkor bárhol tudsz majd meditálni. Semmi sem fog zavarni, még akkor sem, ha a metrón utazol, vagy mész az utcán. Idővel azt is meg kell majd tanulnod, hogy miközben a legmagasabb meditációdban vagy, azzal is tisztában legyél, mi történik a külső világban.

Előkészület nélkül nincs próbálkozás.
Próbálkozás nélkül nincs fejlődés.
Fejlődés nélkül nincs tökéletesség.
Tökéletesség nélkül nincs elégedettség.

Sri Chinmoy

 

Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy spirituális útja

 

 

 

vissza>>