Prána és szubtilis idegek

Prána és szubtilis idegek

 

A kundalini-jóga a prána jógája. A prána az univerzum életenergiája vagy élet-princípiuma. Három alapvető csatorna van, amin keresztül az életenergia áramlik. Ezek a csatornák az idá, a pingalá és a szusumná. Szanszkritul ezeket a csatornákat nádiknak hívják. Az idá, a pingalá és a szusumná a szubtilis fizikai testünkben találhatóak, nem a durva fizikaiban. Az idá szállítja az életenergiát a test bal oldalán. A pingalá viszi az áramlást a test jobb oldalán. A szusumná a gerincoszlop közepén viszi az áramlást. A három nádi közül a szusumná a legfontosabb. Az egyetemes Tudat-Fényből egy szüntelen életenergia-folyam áramlik belé.

Van egy belső kapcsolat az idá, a pingalá és a zodiákusok meg a bolygók között. Az idának különleges kapcsolata van a Holddal és a Merkúrral, ezért a fő tulajdonsága a hűvösség és a lágyság. A pingalá a Nappal és a Marssal van kapcsolatban, ezért ennek a csatornának a tulajdonsága az erőteljes és dinamikus hő.

Az idá uralja a bal orrlyukat és a pingalá uralja a jobb orrlyukat. Amikor elsősorban a bal orrlyukon keresztül lélegzünk, akkor az idá működik. Amikor a jobb orrlyukon át, akkor a pingalá. És amikor mindkét orrlyukunk kielégítően működik, akkor a szusumná játszik szerepet. Néha az is előfordul, hogy az idá lélegzik be és a pingalá lélegzik ki.

Sri Chinmoy

 

Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy spirituális útja

 
vissza>>