A tantrikus módszer és a védántikus módszer

A tantrikus módszer és a védántikus módszer

 

Két útja létezik, hogy a kundalini-jógába kezdjünk: a tantrikus módszer és a védántikus módszer. A tantrikus megközelítés szisztematikus és bonyolult, de ugyanakkor meglehetősen veszélyes is. A védántikus módszer egyszerű és misztikus, de biztonságos, és semmilyen tekintetben nem kevésbé meggyőző és beteljesítő.

A tantrikus módszer azért veszélyes, mert először az alsó életerővel és az érzelmi életerővel foglalkozik. Ez a megközelítés dinamikus és bátor. A kereső vagy megtisztítja magát azáltal, hogy bátran belép a vitális világba, és győztesen jön ki onnan, vagy ha nem elég erős belsőleg, hogy az ottani vitális erőket legyőzze, akkor elvész a vitális világ tudatlanságában.

A védántikus módszer azért biztonságos, mert a kereső koncentrál és meditál, hogy tudatát megemelje, megtisztítsa és megvilágosítsa, mielőtt megpróbálná kezelni a sötét, tisztátalan alsó vitális erőket, amelyek őt akarják megkötni. Amikor a kereső a megvilágosodás fényével belép az alsó vitális világba, legnagyobb megdöbbenésére azt látja, hogy az alsó vitális világ megvilágosodott, megtisztult és megistenült. A tantrikus módszer azt kívánja a keresőtől, hogy legyen állandóan és tudatosan tisztában a muládhára csakrából a szahászrára csakrába tartó belső és felfelé irányuló mozgással. A védántikus módszer azt kívánja a keresőtől, hogy legyen tudatosan és állandóan tisztában a fejlődő és felszabadító tudattal.

Ha szeretnétek kundalini-jógát gyakorolni, azt tanácsolom, hogy a védántikus módszert kövessétek, ami biztonságos és ugyanakkor biztos is. Ha a védántikus módszert követitek, akkor bizonyosan és biztonságosan el kell, hogy érjétek a célt.

Sri Chinmoy

 

Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy spirituális útja

 
vissza>>