Menny és pokol

Menny és pokol

 

A Mennyet a földön megtalálni
Nem nehéz feladat.
Hálaszíved meg tudja mutatni neked,
Hol van a Menny.

Minden nap megtapasztalhatjuk a Mennyet. A Menny végtelen békét, fényt és üdvösséget jelent. Amikor egy kereső imádkozik és meditál, a Mennybe lép be. Amikor az elméje nyugodt és csendes, amikor az elméje a nyugalom áradata, akkor a szíve mindent-odaadóvá és élete az Isteniség Valóságává válik. A Menny nem egy hely, hanem egy tudatállapot. Amikor kiszabadítjuk elménket a tudatlanság hálójából, amikor felszabadítjuk létezésünket a föld szennyétől, akkor látjuk, érezzük a Mennyet és belenövünk abba.

Kérdés: Amikor azt mondod, hogy a Föld könnyen átalakítható Mennyországgá, ezt fizikai értelemben is érted?

Sri Chinmoy: Tudnunk kell, hogy mit értünk Mennyország alatt. A Menny nem egy hely, ahol nagy házak, paloták vannak. Nem! A Menny az elménkben van. Amikor isteni gondolatokat élvezünk, a Mennyben vagyunk. Amikor istentelen gondolataink vannak, a pokolban vagyunk. A Menny és a pokol tudatállapotok.

Minden embernek van tudata. A tudaton keresztül látjuk a valóságot. Amikor törekszünk, véges tudatunk végtelenné válik. Ez a Mennyország. Kétségtelenül igaz, hogy mindannyian elérjük majd az isteni életet, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy fizikailag halhatatlanok leszünk. A Menny tudata halhatatlan. De tévedünk, ha azt hisszük, hogy a test ugyanúgy halhatatlan marad, mint ahogy a Menny halhatatlan. Ez a fizikai test él hatvan, nyolcvan, száz, esetleg még kétszáz évig is, aztán elmegy.

A Menny maga valami fényes, ragyogó, gyönyörűséges, ugyanakkor halhatatlan is. De tudnunk kell, hogy mi az, ami bennünk halhatatlan. A törekvő tudat. Amikor azt mondjuk, hogy a föld át fog alakulni Mennyországgá, ez azt jelenti, hogy minden, ami bennünk vagy a világban tökéletlen, sötét vagy törekvés nélküli, végül át fog alakulni tökéletességgé.

Sri Chinmoy

 

Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy spirituális útja

 

vissza>>