Ki Isten?

Ki Isten?

 

Kérdés: Istenről beszélsz, de nekünk egyáltalán fogalmunk sincs arról, hogy kicsoda Isten. Ki Isten?

Sri Chinmoy: Isten tiszta Szeretet. Isten tiszta Fény. Isten tiszta Szépség. Isten minden: Igazság, Béke, Fény, Üdvösség végtelen mértékben. Isten formával rendelkezik, ugyanakkor forma nélküli is. Ha Istent úgy tapasztalod meg, mint Békét, akkor azt fogod mondani: Isten Béke. Ha úgy tapasztalod meg, mint Fényt, akkor azt mondod majd: Isten Fény. Ha Istent Szeretetként tapasztalod, akkor azt mondod: Isten Szeretet.
Mivel emberi lények vagyunk, korlátozott értelmünk miatt azt mondjuk, Isten ez, vagy Isten az. De valójában Isten minden. Ha úgy szeretnénk Őt megtapasztalni, mint a forma nélküli végtelen kiterjedést, megtehetjük. Ha viszont meghitt módon, mint közvetlenül előttünk álló rendkívül fénylő lényt szeretnénk Őt látni, Ő ilyen formában jelenik meg.
Ha megérintjük az Isten-fát, lehet, hogy a béke tapasztalatát nyerjük el, míg valaki más az üdvösség tapasztalatát kapja. Tehát te azt mondod, hogy Isten csupa Béke, míg más azt mondja, Isten csupa Üdvösség. De ez mind ugyanaz az Isten, ugyanaz a Cél. Miközben a Cél felé közelítünk, különbözőféleképpen láthatjuk azt, de ha egyszer elértük, láthatjuk, hogy az minden. Aztán ha le kell írnunk, ha meg kell határoznunk, akkor olyan nézőpontból írjuk le az Isten-fát, amely nekünk a legjobban tetszik. Megtapasztalhatunk mindent, de amikor kifejezésre juttatjuk és felfedjük, azt a megjelenési formáját fedjük fel, amely nekünk a legjobban tetszik.

Ha Istent akarod,
Ő sosem jöhet másodikként,
Ő mindig az első lesz.
Úgy jön,
Mint Bizalmasod.
Úgy jön,
Mint legfelsőbb Tanácsadód.
Úgy jön,
Mint egyetlen Barátod.

Sri Chinmoy

 

Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy spirituális útja

 

vissza>>