Isten Részvéte

Isten Részvéte

 

Kérdés: Isten Részvéte ugyanaz, mint a Szeretete?

Sri Chinmoy: Isten Szeretete mindenkié. Olyan, mint a nap. Az embernek csak nyitva kell tartania szívének ablakát, hogy megkapja az isteni Szeretetet. Amikor Isten Szeretete egy bensőséges formát vesz fel, azt Részvétnek nevezzük. Ez a Részvét a legerőteljesebb jellemzője, a legjelentősebb sajátossága a Legfelsőbbnek.

Isten Részvéte a kiválasztott keveseknek szól. Isten Részvéte olyan, mint egy mágnes, amely a célja felé vonzza a törekvőt. Ez egy hatalmas erő, amely állandóan irányítja, tolja és húzza a törekvőt, és nem engedi lecsúszni az önmegvalósítás útjáról. Isten Szeretete vigasztalja és segíti a törekvőt, de ha a törekvő elalszik, az Isteni Szeretet nem fogja arra kényszeríteni, hogy felébredjen és folytassa utazását.

Isten Részvéte nem olyan, mint az emberi részvét. Érezhetünk emberi részvétet és sajnálatot valaki iránt, de ennek a részvétnek nincs meg az ereje, hogy megváltoztassa az illetőt, és arra késztesse, hogy tudatlan állapotából a Fény felé fusson. Isten Részvéte viszont egy olyan erő, amely megváltoztatja és átalakítja a törekvőt, és megakadályozza, hogy spirituális életében nagy hibákat kövessen el.

A Szeretet képes együtt maradni még a tudatlansággal is, de a Részvét nem tud. A Részvétnek sikert kell elérnie, különben lehet, hogy Isten visszavonja. Maradhat néhány másodpercig, néhány percig vagy néhány évig; de jelentést kell tennie a legfelsőbb Hatalomnak, hogy sikerrel járt-e. Eljöhet az idő, amikor a legfelsőbb Hatalom azt mondja: “Ez egy puszta sivatag. Gyere vissza.” Akkor a Részvétnek vissza kell szállnia a legfelsőbb Hatalomhoz, a Supreme-hoz.

Még mielőtt tudtam volna,
Hogy kicsoda Isten,
Isten elkezdte befesteni életemet
Részvét-színeivel.

Sri Chinmoy

 

Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy spirituális útja

 

vissza>>