Isten Igazságszolgáltatása

Isten Igazságszolgáltatása

 

A közönséges emberi életben az igazságszolgáltatás azt mondja: „Ki mint vet, úgy arat.” Ez az igazságszolgáltatás: szemet szemért, fogat fogért. Ha valaki valami rosszat tett, úgy érezzük, minden jogunk megvan ahhoz, hogy megfenyegessük, ráijesszünk és megbüntessük. De ez a fajta igazságszolgáltatás az emberi létra legalsó fokán van. Amikor magasabb fokra jutunk, az igazságszolgáltatás megbocsátássá változik. Ha meg tudunk bocsátani valakinek, aki valami rosszat tett, az a megbocsátás maga igazságszolgáltatás.

Az Isteni Igazságszolgáltatás minden pillanatban készen áll arra, hogy segítségünkre legyen, ösztönözzön, vezéreljen, formáljon és alakítson bennünket. De egyformán félünk az Isteni Igazságszolgáltatástól és az emberi igazságszolgáltatástól. Amikor valami rosszat teszünk, úgy érezzük, hogy le fogunk lepleződni. Ez igaz az emberi igazságszolgáltatás esetében. De az Isteni Igazságszolgáltatás soha-soha nem fog leleplezni minket. Az első alkalommal, amikor valami rosszat teszünk, az Isteni Igazságszolgáltatás Részvétével megbocsát nekünk. Második alkalommal, amikor rosszat teszünk, még több Részvétet fog nekünk felajánlani. Harmadszorra, amikor rosszat teszünk, végtelen Részvétet ajánl fel nekünk. Aztán, amikor a Supreme azt látja, hogy még az Ő végtelen Részvéte sem oldja meg az emberi problémát, akkor szerető isteni Hatalmát, isteni Erejét fogja használni.

Ez az isteni Erő nem romboló erő. Nem fenyegető erő. Az isteni Erő minden egyes emberi lényben felébreszti az alvó oroszlánt. Az isteni Erő nem uralkodik. Csak felébreszti a spirituálisan éhes oroszlánt minden egyes emberi lényben. Az oroszlán képes bömbölni, de az oroszlán mélyen alszik. Ez az oroszlán megtestesíti belső sírásunkat azért, hogy meglássuk a végső Igazságot, hogy belenőjünk az Abszolút Valóságba.

Isten Részvéte
Megbocsát nekünk.
Isten Igazságszolgáltatása
Megvilágosít bennünket.

Kérdés: Mi a véleményed a Bibliának arról a részéről, amely azt mondja, hogy félnünk kell Isten Igazságszolgáltatásától?

Sri Chinmoy: Ne haragudj, de nem tudok egyetérteni ezzel a nézettel. Nem szabad félnünk Isten Igazságszolgáltatásától, és nem szabad félnünk Istentől. Ha félünk Istentől, sohasem leszünk képesek elérni Istent, és sohasem leszünk képesek bármit is elfogadni Istentől. Ha egy gyermek fél az apjától, nem lesz képes semmit elfogadni tőle. Még csak oda sem fog menni hozzá. Ha látja, hogy az apja olyan magas és erőteljes, akkor nem akar odamenni hozzá. De ha a gyermek szereti az apját, még ha az apja hatalmas és erőteljes is, a gyermek érzi, hogy az apja nem arra fogja használni az erejét, hogy őt megüsse. Ellenkezőleg, a gyermek érzi, hogy az apja arra fogja használni azt az erőt, hogy megvédje őt, ha veszélyben van. A gyermek érzi, hogy az apja ereje csak érte van.

Félelemmel és félelmen keresztül közelíteni Istenhez nagyon egészségtelen. Istent csak szeretnünk volna szabad. Azt kellene éreznünk, hogy amije Atyánknak van, az a miénk is. Sajnos, még mindig gyermekek vagyunk, ezért nem tudja Atyánk nekünk adni azt. Az apa nem adja oda hatalmas vagyonát egy gyermeknek. De amikor a gyermek felnő, megkapja azt, ami az apjáé, és ami az apja. Ha lélekteljesen tudjuk szeretni Istent, akkor Isten mindent nekünk ad.

Ne félj.
Aki fél, nem tud
Isten Részvét-szeme
És Isten Megbocsátás-lába közelében maradni.

Sri Chinmoy

 

Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy spirituális útja

 

vissza>>