Csak egy Isten van?

Csak egy Isten van?

 

Csak egyetlen abszolút Isten van. De minden egyes emberi lény Istennek egy része. A Legfelsőbb Isten olyan, mint az óceán. Minden egyes cseppjében benne van egy kicsi az óceán tudatából, ezért mondhatjuk, hogy minden egyes cseppje egy parányi isten, Istennek egy része. Ha az ember a Végtelennek egy része, azt mondhatja, hogy ő is megtestesíti a Végtelen lényegét.
A mi indiai filozófiánk szerint annyi isten van, ahány emberi lény. Hogy értjük ezt? Minden egyes emberi lényben benne van Isten. A bennünk lévő Isten többnyire mélyen alszik. De amikor imádkozunk és meditálunk, a mi Istenünk előtérbe jön. A lélek, amely Isten képviselője bennünk, tökéletes és elválaszthatatlan kapcsolatban van az abszolút Istennel.

Isten az isteni Kertész.
Minden egyes virág-lélekben
Az Ő saját új és páratlan szépségét
Látja.

Isten a mi saját legmagasabb, legmegvilágosultabb, legtökéletesebb részünk. Az embernek két része van: egy magasabb és egy alacsonyabb. Többnyire az alacsonyabb részben tartózkodunk. Amikor teljesen tudatára ébredünk a magasabb részünknek, és az alacsonyabb részünk teljesen átalakul, és egyesül a Legmagasabbal, akkor az ember nem más, mint Isten. Bár most még nem ismertük fel, még nem nyilvánult ki, a legmagasabb, legfejlettebb, legtökéletesebb és legmegvilágosultabb részünk Isten. De most még nem vagyunk tökéletesek, a tökéletesség még messze van.

Sri Chinmoy

 

Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy spirituális útja

 

vissza>>