A zamindár temploma

A zamindár temploma

 

Élt egyszer egy becsületes, egyszerű ember. Mindenki szerette őt a becsületessége miatt. Egy napon kirabolták a házát. Nagyon-nagyon szomorú volt. De mivel nagyon becsületes volt, a barátai adtak neki pénzt, ruhát, és minden mást, amire csak szüksége lehetett. A barátai annyira kedvesek voltak hozzá, hogy hamarosan több mindene lett, mint amit eredetileg elveszített.

A becsületes ember egyik barátja, aki elég gazdag volt, igencsak elkezdett irigykedni. Így szólt magában: – Én is azt mondom majd az embereknek, hogy kirabolták a házamat.

Éjjel aztán kihordta a házából a holmiját, ásott egy gödröt, és föld alá temette minden vagyonát, pénzét és értékét. Azután elkezdett sírni, hogy kirabolták a házát. De mivel nagyon gazdag volt, az emberek egyáltalán nem törődtek vele. Ő nem volt jó ember, míg az első igazán jó ember volt. Senki nem adott neki egy fabatkát sem, de ő egyre csak siránkozott, mintha mindene odaveszett volna.

Azután nem tudta, mitévő legyen. Mindenki őt figyelte. Szörnyen érezte magát. Csak azt a napot várta, amikor végre kiáshatja az értékeit. Így gondolkodott: “Mivel a barátaim nem adnak semmit, mindent visszahozok a házba.”

Úgy történt, hogy a zamindár éppen templomot akart építeni.

– Sok-sok rossz dolgot követtem el életemben – mondta a zamindár. – Most templomot kell építenem, ahová az emberek bemehetnek imádkozni. Én is el fogok járni oda imádkozni.

Mivel a zamindár bármit megtehetett, amit csak akart, pénzt adott a gazdag embernek, és így szólt: – Megvásárolom ezt a földterületet.

A gazdag ember teljesen elveszettnek érezte magát. Mit tehetett? A zamindár azonnal fel akarta építeni a templomot, így hát elkezdett ásni. Váratlanul rengeteg pénzt talált! Az a pénz, amit a gazdag embernek adott, ehhez képest semmi sem volt.

– Nézzétek! – szólt a zamindár. – Isten máris milyen kedves hozzám. Tudja, hogy Neki készül ez a templom. Templomot építek, így hát Isten ezt az ajándékot adja nekem, amiért ilyen jó dolgot cselekszem.

A zamindár az összes értéket elvitte. Úgy érezte, hogy Isten nagyon elégedett volt vele, mivel templomot épít, ahol az emberek imádkozhatnak. A pénz a zamindáré lett, a gazdag ember pedig, aki be akarta csapni az embereket, mindent elveszített. Tehát, ha be akarod csapni az embereket, lehet, hogy magaddal tolsz ki.

Sri Chinmoy

 

Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy spirituális útja

 

vissza>>