Becsapás nem – könyörület igen

Becsapás – nem, könyörület – igen

 

Amikor Katjá Baba azt akarta, hogy a tanítványai éjjel hosszú órákon át meditáljanak, egy trükköt alkalmazott. Azt mondta nekik, hogy belső üzenetet kapott, miszerint éjjel minden eshetősége megvan, hogy tolvajok ellopjanak valamit az ásramból. Egy komoly rablás elkerülése végett mindannyian éberek kell maradjanak, erre pedig csak egy mód van – ha állandó meditációban maradnak. Ha igazán jól tudnak meditálni, akkor ébren tudnak maradni, és nem lesz lopás.

Másnap Katjá Baba elmondta, hogy vaklárma volt a dolog.

Bár a mester minden alkalommal becsapta őket, a tanítványok élvezték a meditációt, és lélekteljesen hálát adtak a mesternek, mert tudták, hogy végül is nem becsapás, hanem valódi könyörület volt a részéről, hogy egy füllentés segítségével éberen akarta tartani őket.

 

Magyarázat:

Annyiféle lehetőség van, amivel a mester fokozhatja tanítványai törekvését. Néha a cél szentesíti az eszközt. Ha a mester úgy érzi, egy jelentéktelen füllentés hatalmas erővel bír tanítványai tudatszintjének emelésében, akkor nem habozik füllenteni, mert pontosan tudja, mit akar tőle Isten. Isten azt akarja, hogy segítsen a tanítványainak olyan gyorsan fejlődni, ahogy csak lehet. Isten majd gondját viseli a mester füllentésének, ahogy a mester gondját viseli a tanítványoknak.

Ha Katjá Baba egyszerűen csak megkérte volna a tanítványait, hogy órákon át meditáljanak, mindannyian barátságot kötöttek volna az alvással. A mesternek és a tanítványoknak gyakorlatilag nem voltak anyagi javaik, mégis, a mester azzal, hogy azt mondta, minden eshetősége megvan a lopásnak, éberré tette a tanítványokat. Ez az éberség rendkívüli mértékben segítette őket a meditációra tett őszinte erőfeszítéseikben, a hosszú órákon át folytatott meditációval pedig mindenképp hatalmas fejlődést értek el. Tehát ha összevetjük a kettőt, a mester ártatlan füllentése szinte semmivé válik, mikor meglátjuk a tanítványok örömét, Fényét, gyönyörét és egyéb eredményeit, amik a mester füllentéséből származtak.

Sri Chinmoy

 

Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy spirituális útja

 

vissza>>