Valóban?

Valóban?

Ma, holnap, vagy a távoli jövőben, bizonyosan megtisztítod majd életed. De ha önátalakítási folyamatod során az emberek nem értik, vagy nem méltányolják tiszta életedet, kérlek, ne törődj kritikájukkal. Látjuk, hogy olykor még a valódi spirituális mesterek is, akik maguk a megtestesült tisztaság, áldozatul eshetnek a tudatlanságvilág kritikájának.

Élt egyszer egy zen mester, aki nagyon tiszta volt és megvilágosodott. A lakóhelye közelében volt egy élelmiszer bolt. A boltosnak volt egy gyönyörű eladósorban lévő lánya. Egy nap a lány várandós lett. A szülei éktelen haragra gerjedtek. Meg akarták tudni, ki az apa, de a lány nem mondta meg a nevét. Többszöri szidás és zaklatás után feladta, és azt mondta, hogy a zen mester. A szülők elhitték, rohantak a zen mesterhez és gorombán szidalmazták. A zen mester ennyit mondott: – Valóban? – Ez volt minden hozzáfűznivalója.

Mikor a gyermek megszületett, a zen mesternek adták. Ő elfogadta és a gondját viselte. Ezidőtájt a hírneve már teljesen romba dőlt, maga pedig gúny tárgyává vált. A napokat hetek, a heteket hónapok, a hónapokat évek követték. De van az emberi életben valami, amit lelkiismeretnek hívnak. A fiatal lányt gyötörte a lelkiismerete. Végül is egy nap felfedte a szüleinek a gyermek valódi apjának nevét. Egy férfi volt, aki a halpiacon dolgozott. A szülők ismét haragra gerjedtek. Ugyanakkor szomorúság és megalázottság lepte el a házat. Futva mentek a zen mesterhez, a bocsánatáért esedeztek, elmesélték az egész történetet és visszavették a gyereket. A zen mesternek csak ennyi megjegyzése volt: – Valóban?

Lehet, hogy a világ nem érti, vagy nem értékeli helyesen a tisztaságot, de a Föld Anya öröme nem ismert határt, ha csak egyetlen tiszta lelket is hord a hátán. Így szól: – Végre itt egy lélek, akire számíthatok.

Sri Chinmoy

 

Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy spirituális útja

 

vissza>>