Pozitív ima

Pozitív ima

 

Szvámi Vivékánanda egy nagy spirituális alak volt, és körülbelül egy évszázaddal ezelőtt élt. Egyszer így szólt a tanítványaihoz:

- Lusta emberek vagytok! Előbb meg fogjátok valósítani Istent, ha elmentek focizni, mintha a Bhagavad Gítát olvasnátok. Menjetek focizni!

A tanítványai olyan fásultak voltak. Egyre csak Istenről beszéltek, de nem tettek semmit. Egy tapodtat sem akartak mozdulni.

Aktívnak és dinamikusnak kell lennünk, belsőleg éppúgy, mint külsőleg. Mindannyian imádkoztunk már Istenhez, hogy teljesítse bizonyos vágyainkat. Nem bűn jó dolgokat kérni: “Isten, adj nekem békét, adj örömöt, adj szeretetet.” Azután mondhatod: “Isten, rajtad áll, hogy ezeket a dolgokat ma adod meg, vagy holnap, tíz nap vagy húsz év múlva.” Isten örülni fog, hogy békét kérsz Tőle. Azután eljön a nap, amikor nagyon nagy mennyiségben lesz békéd, szereteted, fényed. Akkor elkezdhetsz így szólni Istenhez: “Adj nekem, amit csak akarsz. Tégy az életemmel azt, amit csak akarsz.” Imád és meditációd segítségével leszel képes eggyé válni Isten Akaratával. Ha nem imádkozol és meditálsz, egyszerűen fásult leszel. A tétlenség örömeiben fogsz fetrengeni, és azt mondod: “Ó, Isten majd megtesz nekem mindent.” Miért kellene Istennek bármit is tennie a lusta keresőkért? Választanod kell, hogy a fényt akarod-e, vagy a sötétséget.

Sri Chinmoy

 

Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy spirituális útja

 

vissza>>