Anyag és szellem

Anyag és szellem

 

Nem kell feladnunk a külső életet. Csak mélyen magunkba kell merülnünk. Azután meg kell néznünk, hogy a külső életből valójában mennyi szükséges ahhoz, hogy spirituális életet éljünk. Annak van nagy jelentősége, hogy hogyan használjuk az anyagi életet. Az anyag, mint olyan, nem tett semmi rosszat Istennek. Nem istentelen. Mi használjuk rosszul az anyagi dolgokat. Lelkünk fényével kell belépnünk az anyagi életbe. A kést használhatjuk arra, hogy leszúrjunk valakit, de arra is használhatjuk, hogy felvágjunk egy gyümölcsöt és megosszuk másokkal. A tűzzel főzhetünk, de meg is égethetjük vele magunkat, vagy felgyújthatjuk valakinek a házát.

Éreznünk kell, hogy az anyag és a szellem együtt járnak. Az anyag a szellem tudatos kifejeződése kell hogy legyen. Van egy belső valóság, van egy végtelen Igazság, ami ki akarja fejezni magát az anyagon keresztül. Az anyag alszik. Fel kell ébreszteni. Az anyagi életet a szellemnek kell vezetnie és formálnia. De először meg kell értenünk, mire való az anyagi élet. Ha anyagi életen az alacsony vitális élvezeteket értjük, a durva vágyak beteljesítését, akkor hasztalan megpróbálni ezzel egyidejűleg elfogadni a spirituális életet. De ha az anyagi élet a kiterjedés élete – a szív kiterjedése, a szeretet kiterjedése – akkor az anyag és a szellem könnyen összhangban lehet. A valódi anyagi élet nem pusztán evés, alvás és ivás. Az anyagi élet egy jelentőséggel teli élet.

De ha választani kell a belső és a külső élet között, akkor több figyelmet kell szentelnünk a belső életnek. Így szilárd örömünk, békénk, szeretetünk és erőnk lesz, és ami a külső életben szükségtelen, azt át tudjuk alakítani. Vannak a külső életben alapvető fontosságú dolgok, amiket el kell fogadnunk, De azokról a dolgokról, amikről a külső életben le kell mondanunk, azokról le fogunk mondani. Egyszerűsítenünk kell az életünket. Az egyszerűségben ott van a tisztaság. A tisztaságban ott van az isteniség.

Sri Chinmoy

 

Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy spirituális útja

 

vissza>>