A valódi mester felismerése

A valódi mester felismerése

 

Valódi spirituális mester az, aki elérte az Isten-megvalósítást. Mindenki egy Istennel, de a valódi spirituális mester tudatos egységet alakított ki Istennel. Bármely pillanatban magasabb tudatszintre léphet, és lehozhatja Isten üzeneteit azoknak a tanítványoknak, akik hisznek őbenne. A mester, ha valódi, Istent képviseli a földön azon keresők számára, akik valóban törekszenek és hisznek benne. Isten hatalmazta meg, vagy bízta meg őt, hogy segítsen nekik. Az igazi Tanító, az igazi Guru maga Isten, de a földön gyakran egy spirituális mesterben és rajta keresztül működik. A mester az inspiráció energiájával tölti fel a keresőt, és idővel a Legfelsőbb Úr végtelen Kegyelme által megvilágosodást nyújt a keresőnek.

Honnan tudhatja a törekvő, hogy egy magát megvalósultnak hirdető mester valóban megvalósult-e? Az Isten-megvalósított spirituális mester nem olyan valaki, akinek szárnyai vannak és glóriája, hogy arról felismerhessük. Teljesen közönséges lény, kivéve azt, hogy belső életében bőséges békével, fénnyel és üdvösséggel rendelkezik. Ha úgy mész egy spirituális mesterhez, hogy valami mást vársz, csalódni fogsz. De azt is tudnod kell, alkalmas vagy-e az ítéletalkotásra. A spirituális életben a valódi kereső, aki őszinte törekvéssel és odaadással bír, már elért egy kis belső fényt, és ezzel a fénnyel biztos, hogy lát, vagy érez valamit az igaz spirituális mesterben. A nem megvalósult mester megtéveszthet egy napig, egy hónapig vagy néhány évig, de nem téveszthet meg örökké. Őszinteséged a garancia. Még ha a mester valódi is, lehet, hogy nem való neked. Honnan tudhatod, hogy megtaláltad a saját mesteredet? Ez a következőképpen működik: lehet, hogy sok ember van körülötted, de amikor egy bizonyos embert látsz, azonnal örömet érzel. Ebben az esetben tudnod kell, hogy az adott személynek belső kapcsolata van veled. És ha belső kapcsolatod van egy valódi mesterrel, amint meglátod azt a mestert, örömet kapsz. Az a spirituális mester, aki azonnali örömöt, spontán örömöt, határtalan örömöt ad neked, az a te mestered.

Néha, ha elég szerencsés vagy rögtön megtalálod a saját mesteredet, amint az első mesterrel találkozol. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy jó néhány spirituális mesterhez el kell menned. Nincs olyan kereső a földön, aki tanító nélkül maradna, ha kétségbeesett szüksége van rá. Ha törekvése intenzív, ha belső sírása állandóan felfelé törő, hogy alhatna Isten tovább? Isten volt az, aki az adott keresőben fellobbantotta a törekvés lángját, és Isten lesz az, aki egy spirituális mestert visz hozzá, vagy aki őt a mester lába elé helyezi.

Sri Chinmoy

 

Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy spirituális útja

 

vissza>>