A fazekas és az agyag

A fazekas és az agyag

 

A világegyetem Isten kinyilvánulása, de még nem Isten tökéletessége. Az evolúció folyamatán keresztül halad Isten az Ön-tökéletesség felé. Az isteni tökéletesedés teljes lényünk, teljes tudatunk fokozatos átalakulása. A Szellem leszállt az anyagba. Most törekvéssel a Szellemnek vissza kell térnie legmagasabb szférájába.

A külső világban talán korlátokat, tökéletlenséget, kétséget, félelmet és halált látunk. De a belső világban fényt, békét, üdvösséget és tökéletességet látunk. Ha Isten Tudatában élünk, akkor nincs tökéletlenség. Tulajdonképp csak tudat létezik, különböző szinteken, amely különféle megnyilvánulásokban élvezi magát. A kinyilvánítás terén a tudatnak különféle fokai vannak. Miért imádkozunk és meditálunk? Azért, mert ez a megvilágosodás egy alacsonyabb fokáról egy magasabb fokára vezet minket, mert közelebb visz valami tiszta, szép, ösztönző és beteljesítő dologhoz. A legmagasabb megvilágosodás az Isten-megvalósítás. Ennek a megvilágosodásnak nem csak a lélekben kell megtörténnie, hanem a szívben, az elmében, az életerőben és a testben is.

Ha nem törődünk a kinyilvánítással, ha semmibe vesszük a hétköznapi világot, akkor álomvilágban élünk. Először el kell fogadnunk a világot, úgy, ahogy van. Ha nem fogadjuk el a világot, akkor mit fogunk átalakítani? Ha a fazekas nem fogadja el az agyagot, akkor hogyan formál majd edényt? Törekednünk kell, hogy békét, fényt és üdvösséget hozzunk le a világnak. Be kell lépnünk az emberiség életének lélegzetébe, hogy a föld arcát átalakítsuk és megváltoztassuk. Az anyagi életnek és a spirituális életnek együtt kell járnia. Egyrészt el kell fogadnunk a világot úgy, ahogy van, másrészt dolgoznunk és dolgoznunk kell, hogy felemeljük a Föld-tudatot, hogy megszabadítsuk a korlátoktól, a tökéletlenségtől, a rabságtól és a tudatlanságtól.

Sri Chinmoy

 

Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy spirituális útja

 

vissza>>