Tudatállapotok

Tudatállapotok

 

Három fő tudatállapot van: dzságriti, szvapna és szusupti. A dzságriti az éber állapot, a szvapna az álom állapota, és a szusupti a mély alvás állapota. Amikor éber állapotban vagyunk, tudatunk kifelé összpontosul; amikor az álom állapotában vagyunk, tudatunk befelé fordul; amikor a mély alvás állapotában vagyunk, tudatunk a Túlvilágon barangol.

Amikor éber állapotban vagyunk, bármivel vagy bárkivel való azonosulásunkat vaisvánarának nevezzük; ez mindenkinél megszokott. Amikor az álom állapotában vagyunk, a tédzsasszal azonosulunk, ami a mi ragyogó belső képességünk, belső erőnk. És amikor belépünk a mély alvásba, ott a megmagyarázhatatlant tapasztaljuk meg, azzal azonosulunk. Ebben a harmadik állapotban nem az elme tudatával, nem az intellektuális tudattal, hanem a belső, intuitív tudattal találkozunk. A szusuptiban nincs közös forma; minden meghatározatlan. Az egész egy végtelen tömeg. Ebben az állapotban nagyon magasrendű tapasztalathoz jutunk.

Van egy negyedik állapot is, a turíja, ami a transzcendentális tudatot jelenti. Ez a tudat se nem kifelé, se nem befelé irányuló; ugyanakkor mind kifelé, mind befelé irányuló is. Van és nincs. Megvan a képessége, hogy a világon bármivel és mindennel azonosuljon, és megvan a képessége arra is, hogy a földön bármit és mindent túlszárnyaljon. Sőt mi több, állandón felülmúlja önmagát. A turíja a legmagasabb tudatállapot, de a turíja tudatnak nincs vége, nincs állandó határa. Folytonosan túlszárnyalja saját túlvilágát.

A turíja tudat olyan, mint amikor egy fa tetején vagyunk. Amikor lent vagyunk a fa tövénél, nagy nehézséggel látunk egy keveset abból, ami körülvesz minket, de amikor a fa tetején vagyunk, mindent látunk körülöttünk és alattunk. Tehát, amikor belépünk a turíja állapotba, azt kell éreznünk, hogy a legmagasabb tudatsíkra érkeztünk. Onnan mindent megfigyelhetünk.

Sri Chinmoy

 

Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy spirituális útja

 

vissza>>