Tapasztalat és megvalósulás

Tapasztalat és megvalósulás

 

A tapasztalat felkészít, a megvalósulás osztozik. A tapasztalat felkészíti a keresőt Isten választott Órájára. A megvalósulás megosztja Istent a keresővel. A tapasztalat fáradhatatlanul próbálja meglelni a célt, és sír, hogy elérhesse azt. A megvalósulás könnyedén ott él a célban, és végül magává a céllá válik. A tapasztalat titokban elmondja a keresőnek, hogy mivé fog válni végül: Isten tökéletes eszközévé. A megvalósulás mosolyogva elmondja a keresőnek, hogy mi is ő mindörökké itt a földön és ott a Mennyben. A földön ő Isten, a törekvő és fejlődő ember. A Mennyben ő az ember, a megvilágosító és betöltő Isten.

A tapasztalat meg van győződve arról a tényről, hogy ez a világ egy csatatér. Itt a jó és a rossz, az isteni és az istentelen erők állandó háborúban állnak. A megvalósulás tudja, hogy világunk nem csatatér. Önkéntelenül tudja, hogy világunk Isten mindent túlszárnyaló Látomás-Fája és Isten mindent tápláló Valóság-Gyümölcse.

A tapasztalat a végestől a Végtelen felé halad. Jelenlétét először a végesben érzi, és azután a Végtelenben. Egyedül a véges cseppel azonosul, és csak azután a végtelen tengerrel. A megvalósulás már kezdetben rögtön a végtelen tengerben úszik Istennel, az örök Úszóval.

Ahogy az Örökkévalóság Útján menetelünk előre, minden tapasztalat növeli erőnket. Ahogy gyorsan, gyorsabban, a leggyorsabban futunk végig az Örökkévalóság Útján, minden megvalósítás egy növekvő győzelem. A tapasztalat rendkívüli mértékben kedveli Istent, a Könyörület-Atyát. A megvalósulás rendkívüli mértékben kedveli Istent, az Egység-Szeretőt.

A tapasztalat utazásunk születése. A megvalósulás pedig maga az örökké túlszárnyaló, örökké megvilágosító, örökké beteljesítő utazásunk.

Sri Chinmoy

 

Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy spirituális útja

 

vissza>>