Hogyan láthatjuk Istent

Hogyan láthatjuk Istent?

 

Kérdés: Amikor arról beszélsz, hogy szemtől-szemben látjuk Istent, szerinted milyen Isten? Ő valamiféle lény?

Sri Chinmoy: Isten formával rendelkező és forma nélküli. Vannak tulajdonságai, és nincsenek tulajdonságai. Ha valaki Istent végtelen Fényként és Gyönyörként szeretné látni, akkor hozzá Isten Fény és Gyönyör formájában jön el. De ha rendkívül fénylő, ragyogó lényként akarja látni Istent, akkor Isten abban a formában jön el hozzá. Természetesen, amikor azt mondom, hogy Isten egy ragyogó lény formáját ölti fel, azzal alábecsülöm a helyzetet. Ő nem csupán tündöklő, Ő olyan valami, amit emberi szavakkal nem tudok leírni.

Én magam mindkét módon láttam Istent – formával és forma nélkül. De amikor Istenről beszélek, úgy beszélek Róla, mint egy lényről, mert ez a megközelítés az emberi értelem számára könnyebben felfogható. Amikor azt mondjuk, hogy van egy forma, egy alak, az tetszik az embereknek. Egyébként Isten csak egy homályos fogalom marad. Ha azt mondom, hogy Isten Üdvösség, és a kereső még nem tapasztalta az Üdvösséget, akkor nem tud mit kezdeni ezzel a fogalommal. De ha azt mondom a keresőnek, hogy Isten olyan, mint egy személy, egy mindenható atya, aki képes megtenni ezt vagy azt, akkor azt fel tudja fogni és el tudja hinni.

Amikor egy emberi lény egy önmagánál hatalmasabb lényre gondol, azonnal emberi lényhez hasonlónak képzeli el. Isten fogalmát sokkal könnyebb a formán keresztül felfogni. De nem mondom azt, hogy nincs igazuk azoknak, akik Istent forma nélkül, mint végtelen Fényt, Gyönyört, Energiát vagy Tudatot akarják látni. Csak úgy érzem, hogy a másik módon könnyebb.

Sri Chinmoy

 

Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy spirituális útja

 

vissza>>