Hogyan ismerhetsz fel egy mestert

Hogyan ismerhetsz fel egy mestert?

 

Kérdés: Miről lehet felismerni az Isten-megvalósított spirituális mestert?

Sri Chinmoy: Amikor egy Isten-megvalósított spirituális mester társaságában vagy, tudatosan vagy öntudatlanul valamiféle Békét, Fényt, Üdvösséget és Erőt fogsz érezni, mert ez természetéből adódóan sugárzik belőle. Nem hivalkodik, ez teljesen önkéntelen, mint ahogy a virág természetéhez is hozzátartozik, hogy illatozik. Nap mint nap emberek ezreivel kerülünk kapcsolatba, de ezt nem érezzük egyikükben sem.

A mester teste külsőleg lehet nagyon csúnya, de szemében az összes isteni tulajdonságot láthatod. És ha a szeme csukva van, külsőleg talán semmit sem fogsz észlelni, de mélyen belül olyan belső örömöt érzel, amelyet azelőtt soha nem tapasztaltál. Igaz, azelőtt is éreztél már örömöt, de azt a belső borzongást, melyet abban a pillanatban érzel, amikor először állsz egy valódi spirituális mester előtt, nem lehet leírni. És ha ez a mester a te saját mestered, akkor ez az öröm végtelenül nagyobb.

A spirituális mesterben mindenféle isteni tulajdonságot fogsz érezni, feltéve, ha van benned törekvés. Egyébként ülhetsz a spirituális mester előtt, beszélhetsz vele, közeli barátságba kerülhetsz vele, de semmit sem fogsz kapni. Törekvésed teszi lehetővé, hogy megkapd a mester összes isteni tulajdonságait. Ha nincs benned törekvés, legyen a mesternek bármije is, nem fogja tudni odaadni neked.

Emellett, amikor egy valódi mesterrel beszélsz, őszinteségednek előtérbe kell kerülnie. Ez nem jelenti azt, hogy őszinteséged mindig kifejezésre is jut. Lehet, hogy hazudni fogsz, annak ellenére, hogy az őszinteség arra ösztökél, arra kényszerít, hogy az igazat mondd. De amikor egy spirituális mesterrel vagy, legalább megvan benned a szándék, hogy őszintén cselekedj, bár előjöhet a hamisság, és harcba szállhat veled, és néha megakadályoz ebben.

Amikor egy megvalósult mester társaságában vagy, mindenképp azt fogod érezni, hogy a mester megért téged. És nemcsak megért, de megvan a képessége, hogy megvigasztaljon, és segítsen megoldani a problémáidat. Van, aki úgy érzi, hogy nincs a földön senki, aki őt megértené. De ha olyan szerencsés, hogy talál valakit, aki megérti őt, rájön, hogy ő sem tudja megoldani a problémáit, mert nem rendelkezik belső fénnyel, belső bölcsességgel, belső erővel. A spirituális mester nemcsak megérti a problémáidat, hanem a képessége is végtelen mértékben megvan, hogy segítsen a gondjaidon. Amikor egy mester előtt állsz, azt fogod érezni, hogy a mester sohasem választható el belső vagy külső létezésedtől. Úgy érzed, hogy ő a te legmagasabb részed, és hogy fel akarsz nőni a magasságához. Tökéletes részévé akarsz válni legmagasabb megvalósulásának, mert a spirituális mester korlátlan mértékben birtokolja épp azokat az isteni tulajdonságokat, amelyek megszerzésére törekszel: a Fényt, az Örömöt, a Békét, az Erőt.

A nem spirituális emberek gyakran úgy gondolják, hogy egy megvalósult személynek, ha valóban megvalósult, minden pillanatban csodákat kell tennie. De a csodáknak és az Isten-megvalósításnak nem feltétlenül kell együtt járnia. Amikor egy spirituális mesterre nézel, Békét, Fényt, Üdvösséget és isteni Erőt látsz. Ha belé lépsz, mindenképp megérzed ezeket a dolgokat. De totális tévedésben vagy, ha valami mást vársz egy megvalósított lélektől, ha azért mész a spirituális mesterhez, mert azt gondolod, hogy teljesíteni fogja vágyaidat, és multimilliomossá tesz. Ha ez Isten Akarata, a mester könnyűszerrel multimilliomossá tehet valakit egyik napról a másikra. Képes bőséges anyagi gazdagságot lehozni, de általában nem ez a Supreme Akarata. A Supreme Akarata a belső gazdagság, nem pedig a külső bőség.

Sri Chinmoy

 

Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy spirituális útja

 

vissza>>