Lélek és tudomány

Lélek és tudomány

 

Kérdés: Felfedezi-e a tudomány valaha is a lelket?

Sri Chinmoy: A tudomány soha, soha nem fogja felfedezni a lelket. Ez lehetetlen, mivel a lélek egy a tudomány birodalmán messze túli területről jön. A lelket csak felismerni lehet az Abszolúttal való azonosulásunk vagy egységünk által. Ez az egység egy tudatsíkot jelöl. A tudomány ellenben nem foglalkozik tudati síkokkal. Csak azokkal a tényekkel foglalkozik, amit a fizikai világból nyer. A tudat olyan valami, amit a nem akar, és nem is tud megközelíteni.

A tudomány vizsgálhat bizonyos spirituális jelenségeket. Egyes jógik meg tudják állítani a légzésüket, és órákig vagy napokig maradhatnak a föld alá temetve úgy, hogy nem ver a szívük. Van, aki tudatosan le tudja állítani a légzését és a szívműködését, de a tudomány ezt nem tudja elhinni. A tudomány azt mondja – Hogyan élhet valaki szívverés nélkül? – Rengeteg dolog van, amit a tudomány felfedezhet, sok csoda, de a tudomány nem képes átlépni az érzékek határát. Az érzékek határán túl vannak a tudati síkok, ahol láthatjuk a lelket játszani, mozogni, táncolni és mindenféle dolgokat tenni. A spirituális ember, ha akarja, könnyen láthatja bárkinek a lelkét.

Rengeteg dolog van, ami a külső síkon láthatatlan, mégis teljesen valós. Ha már láttuk a lelkünket vagy a pszichikai lényünket, hogyan vonhatja ezt kétségbe a tudomány? Csodáljuk a tudományt, mert sok-sok mindent felfedezett. De nem tagadhatjuk azokat a dolgokat, amit spirituális emberek fedeztek fel, és mutattak meg másoknak is.

Sri Chinmoy

 

Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy spirituális útja

 

vissza>>