A zene Isten nyelve

A zene Isten nyelve

 

A zene Isten belső vagy egyetemes nyelve. Nem tudok franciául, németül vagy olaszul. De ha zenét játszanak, a zene szíve azonnal belép a szívembe, vagy a szívem lép a zenébe. Ekkor nincs szükségünk külső kapcsolattartásra, a szív bensőséges kapcsolata elég. Szívem azonosul a zene szívével és lelki közösségünkben elválaszthatatlanul eggyé válunk.

A spirituális világban a meditációhoz a zene áll a legközelebb, a zene lélegzete. A meditáció csend, erőt adó és betöltő. A csend a kifejezhetetlennek az ékesszóló kifejezése. Aldous Huxley azt mondja: “A csend után a kifejezhetetlennek a kifejezéséhez a zene áll a legközelebb.”

A csend a forrása mindennek. Az a forrása a zenének, és maga a zene. A csend a Legfelsőbbnek a legmélyebb, legnagyobb megelégedést adó zenéje.

A csend olyan, mint egy folyam, amely elindul az egyik helyre és folyóvá válik vagy egy másik helyre és patakká válik, vagy a tengerhez, ahol teljesen kiterjed.

A csend a fészek, és a zene a madár. A madár korán reggel elhagyja a fészket, és este tér vissza. Ugyanígy a spirituális világban az isteni zene a csend legbensőbb lelkéből fakad.

Sri Chinmoy

 

Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy spirituális útja

 

 

 

vissza>>