Edzés

Edzés

 

 

Kérdés: Hogyan tarthatjuk fenn a lelkesedésünket, amikor fáradni kezdünk és kimerülünk a futás közben?

Sri Chinmoy: Rövid távokon – száz métertől egy mérföldig – könnyű fenntartani a lelkesedést. Nekilendülsz az energiától vagy a lelkesedéstől, és mész. De hosszútávokon nagyon nehéz fenntartani a lelkesedést. Sok-sok módja van annak, hogy fenntartsuk a lelkesedésünket, amikor a hosszútávokon fáradni kezdünk, de a következő két módszer különösen hatásos.
Miközben futsz, ne gondold magad huszonöt vagy harminc évesnek. Csak hat- vagy hétévesnek gondold magad. Egy hat- vagy hétéves gyermek nem ül le, csak ide-oda futkos. Tehát képzeld el egy kisgyermek lelkesedését, és azonosítsd magad nem a gyermekkel, hanem a lelkesedésének forrásával. Ez az egyik út.

Kérdés: Van valami üzeneted az edzők számára?

Sri Chinmoy: Egyszerű üzenetem, amit felajánlhatok az edzők részére az, hogy legyen egység-szívük a tanítványaikkal. Meg kellene próbálniuk állandó egységet érezni nem csak a tanítványaik külső szükségleteivel, hanem a belső szükségleteikkel is. A legtöbb edző külsőleg segíti a tanítványait, de nem segítenek belsőleg. Ha együtt imádkoznak és meditálnak a futóikkal, amíg a futók versenyeznek, akkor jelentősen segíthetnek a futóknak. Az edzőknek gyakorolniuk kellene az ima-életet és a meditáció-életet, és futóikat is ugyanerre biztatni.
A külső síkon sok edző rendelkezik bölcsességgel: sokkal többet tudnak, mint az atlétáik. De ha nem fordulnak segítségért saját belső forrásukhoz, és nem segítik atlétáikat a belső síkon, akkor atlétáik talán nem fogják kifejleszteni a maximális képességüket, vagy nem lesznek erre képesek. Az edzőknek mélyen befelé kellene merülniük, és előhozni saját inspirációjukat, törekvésüket, felajánlásukat, elszántságukat és akaraterejüket, és felajánlani ezeket a képességeket az atlétáiknak. Ily módon az atléták és az edzők együtt dolgoznak majd belső törekvés-életükben és külső felajánlás-életükben, és a sikerük óriási lesz.

Kérdés: Milyen gyakorlat jó a láb erősítésére, ha az elfárad az egész napos állástól?

Sri Chinmoy: Ha a lábad elfárad az egész napi állástól, akkor van két jó gyakorlat a megerősítésére. Az egyik gyakorlat a térd izmait fejleszti. Ülj a földre, az egyik lábad legyen nyújtva, a másik behajlítva, úgy, hogy a térded nézzen felfelé, és mindkét kezed tedd a csípődre. Azután csere: hajlítsd a nyújtott lábad, és nyújtsd a hajlítottat. Ezután folyamatosan cserélgesd.
A másik gyakorlat, hogy mély térdhajlítást végzel egy lábon, míg a másik lábadat magad előtt tartod, azután felállsz, a lábadat még mindig magad előtt tartva. Először talpon végezd, majd lábujjhegyen. Ha meg tudod csinálni háromszor vagy négyszer, a lábad borzasztóan erős lesz a combodtól a lábujjadig.

 

Sri Chinmoy könyvei itt kaphatók

Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy spirituális útja

 

Vissza>>