A külső és a belső futás

A külső és a belső futás

 

 

Kérdés: Mi a kapcsolat a futás és a meditáció között?

Sri Chinmoy: A futás a külső életben aktívvá és dinamikussá tesz bennünket. Emellett a külső futás arra emlékeztet bennünket, hogy futnunk kell belsőleg. Ha futni tudunk a belső világban ahelyett, hogy csak sétálnánk, akkor a fejlődésünk sokkal gyorsabb lesz, és hamarabb el fogjuk érni a célunkat. Ezért amikor futunk, vagy fizikai gyakorlatokat végzünk, hogy erőssé, egészségessé és dinamikussá váljunk, ezek a tulajdonságok a külső életünkben jelentősen segítenek minket a belső életünkben. Továbbá imánk és meditációnk szintén segítségünkre van a futásunkban. Ima és meditáció által intenzív akaraterőt tudunk kifejleszteni. Ez az akaraterő segíthet, hogy rendkívül jók legyünk a külső futásunkban.
A sportoláshoz energiára van szükségünk, erőre és dinamizmusra. Amikor meditálunk, az elménket nyugodttá és csendessé tesszük. Ha bennünk béke van, akkor óriási erőhöz fogunk jutni belső életünkből. Ha van egy békés pillanatom, akár csak egy másodpercre is, ez a béke szilárd erőként fog jönni hozzám míg sportolok. Ez az erő szinte rendíthetetlen erő, viszont ha nyugtalanok vagyunk, nincs ilyen erőnk.
Nézz meg egy elefántot. Az elefántnak óriási ereje van. Nem nyugtalan, mint a majom, ami ide-oda ugrál. Pont így vagyunk ezzel mi is. Ha egy elefánt erejével rendelkezünk a belső életünkben, csak akkor lehetünk a külső életünkben békések. De a majmoknak és más állatoknak, amelyek nagyon-nagyon nyugtalanok, miféle erejük van? A meditáció belső erőt ad nekünk. Ha egyszer belső erővel rendelkezünk, mindenképpen sikeresek leszünk a külső életünkben.
Filozófiánk nem tagadja sem a külső életet, sem a belső életet. A legtöbb emberi lény tagadja a belső életet. Úgy érzik, hogy a belső élet nem fontos mindaddig, amíg a földön létezhetnek. Vannak néhányan, akik pedig úgy gondolják, hogy a külső élet nem szükséges. Úgy érzik, hogy a legjobb dolog a Himalája barlangjaiba vonulni és magányos életet élni, mivel a külső élet olyan fájdalmas és teli van félreértéssel.
Mi nem hiszünk abban, hogy magányos életet éljünk, vagy szokványos emberi életet – az úgynevezett modern életet, ami a gépek függvénye, és nem a belső valóságé, a léleké.

Mielőtt belépsz
A tevékenységek örvényébe,
Nyugtasd le az elmédet.
Akkor a siker és a fejlődés
Teljesen a tiéd lesz.

 

 

Kérdés: Megváltoztatja a spirituális élet a fizikai formát?

Sri Chinmoy: Igen, a spirituális élet megváltoztatja a fizikai formát, ha a spiritualitás gyakorlása közben törődünk a testtel. Sok olyan spirituális mester van, aki gyakorolja a spiritualitást, és a testtel is törődik. Én is közéjük tartozom. Amikor még Indiában voltam, már akkor is rendszeresen sportoltam a meditáció mellett. De van sok olyan mester is, aki nem törődik a testtel.
A spirituális élet képes megváltoztatni a fizikai testet, de ha a spirituális életet nem használjuk tudatosan arra, hogy segítsen a testnek, akkor a test természetesen csak korlátozott mértékben reagál. A keresőn múlik vajon akarja-e, hogy spirituális élete belépjen a test-tudatba, vagy, hogy a kettő elkülönülten létezzen. Én úgy érzem, hogy a kettőnek együtt kell járnia. De ugyanakkor az hasztalan, ha a test erőssé válik, de az ember nem törekszik. A testnek és a léleknek együtt kell haladnia a spirituális úton.

 

 

A külső futás
És a belső futás
Két egymást kiegészítő lélek.
Hatalmas mértékben
Segítik egymást.

 

Sri Chinmoy könyvei itt kaphatók

Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy spirituális útja

 

Vissza>>