Szeretet

Szeretet

 

A titkos kulcs

A szeretet a titkos kulcs, mely lehetővé teszi, hogy az ember kinyissa Isten Ajtaját. Ahol szeretet van, tiszta szeretet, isteni szeretet, ott beteljesedés van.
Mi a szeretet? Ha a szeretet valakinek vagy valaminek a birtoklását jelenti, akkor az nem valódi szeretet, nem tiszta szeretet. Ha a szeretet az önodaadást, a mindenkivel és az emberiséggel való egyé válást jelenti, akkor az valódi szeretet.
A világ csak azért létezik, mert a szeretet még létezik a Földön. Ha ez az egy isteni tulajdonság elhagyná a világot, a Földön nem lehetne létezés. Szeressük az Egyet, a fa gyökerét. Akkor meglátjuk, hogy a fa ágai, levelei és egész lombozata is érezni fogja szeretetünket.

Az igazság mindenben jelen van,
De a szeretet minden.

Nincs szükség hídra

Az isteni szeretet nem követel. Önkéntelen és állandó. Minden tekintetben korlátlan. Olyan, mint a Nap. A Nap mindenkié. Mindenki használhatja a napfényt, de ha ajtóinkat és ablakainkat zárva tartjuk, mit tehet a Nap?
Az isteni szeretet minden pillanatban megvilágosít minket, a megvilágosulásban pedig a teljes beteljesedést látjuk. Az isteni szeretetben nincs birtoklás, csak az egység érzése. Ez az egység behatolhat egy állatba, egy virágba, egy fába vagy akár egy falba is. Ha isteni szeretetet érzünk valaki iránt, akkor ott automatikusan elválaszthatatlan egység van jelen. Nincs szükség hídra, egyszerűen eggyé válunk.
Az isteni szeretet elmondja nekünk, hogy nagyobbak vagyunk a legnagyobbnál, tágasabbak a legtágasabbnál; elmondja, hogy életünk végtelenül fontosabb, mint képzeljük.

Mikor a hatalom szeretetének helyébe
A szeretet hatalma lép,
Az ember új nevet kap:
Isten.

Sri Chinmoy

 

Sri Chinmoy könyvei itt kaphatók

Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy spirituális útja


vissza>>