Félelem a belső élettől

Félelem a belső élettől

 

Furcsa a világunk. Még furcsább emberi felfogásunk. A legfurcsább a belső élettől való félelmünk.
Mi a belső élet? Ez az élet, mely azért él, hogy növekedjen, és azért növekszik, hogy éljen. A lélek határtalan látomásában növekszik. A lélek legfenségesebb bőségében él.
Ez a belső élet mindig a lélek átalakító és beteljesítő fényével összhangban cselekszik. Ha nem ismered a lelkedet, akkor az isteni bölcsesség világában végzetes tudatlansággal vádolnak majd. Ha ismered a lelkedet, egy szempillantás alatt megismerkedsz Istennel.
Kérlek, ne feledd Istennek tett nagy ígéretedet. Mielőtt a világba jöttél, mielőtt felöltötted az emberi köpönyeget, a rendelkezésedre álló minden őszinteséggel azt mondtad Istennek, édes Uradnak, hogy részt fogsz venni isteni lilájában (játékában). Ő így szólt hozzád: “Gyermekem, teljesíts be Engem, és ugyanakkor teljesítsd be önmagadat a földön!” Isteni borzongás járt át, örömöd nem ismert határt. Így feleltél: “Atyám, így fogok tenni. Legyen lélekteli ígéretem méltó a Te könyörületes Parancsodra.”
A balszerencse úgy hozta, hogy mostanra teljesen elfeledkeztél ígéretedről. Itt a földön nem Istent, hanem magadat akarod beteljesíteni. Megvilágosulatlan elméd arra sarkall, hogy hagyd cserben Istent, és te meg is teszed. Úgy érzed, Isten beteljesülése csak saját beteljesülésed által jöhet. Ha ez így nem működik, élet-leheletedből egy szikrányit sem vagy hajlandó áldozni arra, hogy Istent beteljesítsd a földön. Isteni ígéreted a kudarc keserű könnyeit hullatja.
Mondanom sem kell, ha magadat próbálod beteljesíteni, mielőtt beteljesítetted volna Istent, az olyan, mintha a kocsit fognád a ló elé. Ez a legnagyobb képtelenség.
Mostanra talán rájöttél, miért vallottál kudarcot Istennek tett legőszintébb ígéretedben. A félelmed miatt.
Ha azt kérdezem tőled, hány ellenséged van, felugrasz, és így szólsz: “Jó pár!” De azt kell mondanom, hogy tévedsz. Csak egyetlen ellenséged van, még ha legnagyobb meglepetésedre úgy is tűnik, hogy az egy egész seregnyi. Ez az egyetlen ellenséged a félelem, öntudatlanul dédelgetett félelmed.
Félsz a belső élettől. Úgy érzed, hogy abban a pillanatban, amint belső életbe kezdesz, elveszel, teljesen elveszel. Azt is gondolhatod, hogy a belső élet elfogadásával légvárakat építesz. Végül azt is érezheted, hogy a belső élet elfogadásával drága életedet egy üvöltő oroszlán szájába veted, aki teljesen el fog nyelni téged és külső életedet.
Számtalan édes álmod van. Valóra akarod váltani ezeket. Minden álmod élvezni akarja a világot. Hatalmas erődet szeretnéd felkínálni a nagyvilágnak. Úgy érzed, ha belső életbe kezdesz, megfosztanak ezektől a felbecsülhetetlen eredményektől. Tehát itt az ideje, hogy megjelenjen a félelem, és természetesen visszarettensz a belső élettől. Elkezd kínozni a félelem. Megpróbál korlátozni és megkötni. Szerencsétlen módon, életed utat enged ennek a sajnálatos téveszmének.
De ha régóta dédelgetett félelmedet egyszer, csak egyetlen egyszer, mindennek energiát adó meditációd segítségével, bevinnéd a belső világba, meglátnád, hogy a félelem ott puszta létét is elveszíti. Egy szempillantás alatt eggyé válik belső életed lendületes erejével.
Ha valóban birtokolni akarod a külső világot, először a belső világot kell birtokolnod, és nem fordítva. Ha valóban élvezni akarod a külső világot, először a belső világot kell élvezned, és nem fordítva. Ha szíved arra sóvárog, hogy az emberiséget szolgálja, először a belső isteniséget kell szolgálnod. Csalhatatlan ez az igazság.

Sri Chinmoy

 

Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy spirituális útja

 

 

vissza>>