Az élet értelme

Az élet értelme

 

 

Az élet az ember tudatos kísérlete arra, hogy szemtől szemben lássa Istent.
Először próbálkozz! Azután sírj, ha szükséges. Először adj! Azután végy, ha szükséges. Először fuss! Azután állj meg, ha szükséges. Először légy a cselekvő! Azután légy a beszélő, ha szükséges.
A gondolat, az emberi gondolat vezérli a világot. De a puszta gondolkodás hiábavaló. Mikor gondolkodom, Isten a csalódásom. Mikor sírok, Isten a vigaszom. Mikor próbálkozom, Isten az üdvözülésem. Mikor akarok, Isten a megvilágosulásom.
Először Istent kell szeretnünk, ha tényleg szeretni akarjuk az életet, mert Isten az életnek nem pusztán a Forrása, hanem maga az élet Lélegzete is. Az Isten iránti szeretet nem kerül semmibe, egyáltalán semmibe, de sokat ér. Elménk ismeri ezt az igazságot. Szívünk gyakorolja ezt az igazságot. Lelkünk megtestesíti ezt az igazságot.
Az emberi élet végső célja a felszabadulás. A felszabadulás az ember választása és Isten Kegyelme. A felszabadulás az ember teljes szabadsága és Isten állandó felelőssége.
Te azért sírsz, mert nincsenek terveid arra, hogy életedet értelmessé és sikeressé tedd. Ő azért sír, mert minden terve gyatra eredményt hozott. Én azért sírok, mert egyáltalán nem akarok terveket. Azt akarom, hogy mindvégig ott üljek a Legfelsőbb Úr Lábánál, aki egyszerre a Látomás és a Valóság.
Életemnek három doktora van: Dr. Szeretet, Dr. Odaadás és Dr. Önátadás. A Szeretet orvosa kigyógyítja elmémet a szűklátókörűségéből. Az Odaadás orvosa kigyógyítja szívemet a tisztátalanságból. Az Önátadás orvosa kigyógyítja életemet a tudatlanságból.
Életemnek három Istene van: Isten, a Létezés, Isten, a Tudat, és Isten, a Gyönyör. Isten, a Létezés örökké bennem él. Isten, a Tudat folyamatosan növekszik bennem. Isten, a Gyönyör halhatatlanul velem lakik.

Sri Chinmoy

 

Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy spirituális útja

 

 

vissza>>